Meest gestelde vragen

Het komt vaak genoeg voor dat een klant bij een van onze vestigingen een springkussen komt ophalen en vervolgens vraagt: “Hoe zet je zo’n ding eigenlijk op?” Als eerste kunnen we je laten weten dat dit niet heel lastig is, anders verhuren wij geen springkussens zonder begeleiding. Maar om je te helpen hebben wij 3 stappen voor je uitgewerkt die het opzetten van een springkussen heel makkelijk maken: plaatsing, aansluiten en controle.

 

PLAATSING

Het is belangrijk om de plaats te bepalen voordat u überhaupt het kussen gaat huren. Bij het organiseren van een evenement of een feestje ben je vaak beperkt tot een bepaald aantal vierkante meters. Dit betekend dus dat je hier ook rekening mee moet houden bij het huren van een springkussen. De afmetingen van onze springkussens worden altijd duidelijk gecommuniceerd, zodat u van te voren kan weten of u genoeg ruimte hebt.

Wanneer u het springkussen hebt gehuurd is het zaak dat u het springkussen daadwerkelijk gaat plaatsen. Dit kunt u eenvoudig doen door het springkussenpakket uit te rollen en zo eerst op de juiste plaats te brengen. Je kunt dan gelijk kijken waar de voorkant en zijkanten van het springkussen zitten. Let hier goed op, want wanneer je een springkussen hebt opgeblazen is het een heel karwei om hem nog te draaien. Probeer dit te voorkomen. Voor u het weet bent u namelijk het kussen weer aan het laten leeglopen en opnieuw aan het opblazen.

Houdt naast de plaatsing ook rekening met de hoogte. Plafonds en bomen kunnen nog al eens in de weg staan. De hoogte van de springkussens worden meestal niet weergegeven en zijn meestal tussen de 3 á 4 meter tenzij het wél wordt weergegeven. Nu past een springkussen zich gauw aan de omgeving, hij kan tegen een stootje maar de omgeving niet. Niet elke boom knuffelt graag een springkussen.

 

AANSLUITEN

Wanneer je het springkussen hebt uitgerold, is het tijd om hem aan te sluiten. Er wordt altijd één of meerdere elektrische ventilators bij de springkussens meegeleverd die ervoor zorgen dat je het springkussen kan opblazen en dat het springkussen blijft staan. Vaak zit er aan elk springkussen een slurf die om de ventilator heen gebonden kan worden. Zorg dat deze goed vast zit. Hoeveel ventilators je moet aansluiten spreekt voor zich, per slurf is er een ventilator.

 

CONTROLE

De laatste stap is een simpele maar bespaart je veel tijd. Als je zeker weet dat de plaatsing goed is en de ventilator op het springkussen zit aangesloten, kun je het springkussen gaan opblazen. Let hierbij wel op, aan de zijkanten van de springkussen zitten er vaak sluiting met een rits, touw of klittenband . Deze worden opengezet wanneer je het springkussen wil laten leeglopen. Wanneer u een springkussen huurt staan deze nog al eens open. Controleer dus of deze vakken dicht zitten. Wanneer ze open zijn staat u waarschijnlijk een hele poos te wachten totdat het springkussen daadwerkelijk is opgeblazen en dat willen we nu juist voorkomen! Wanneer ze dicht zijn kunt u beginnen met blazen en controleren of het springkussen los staat van de omgeving. Wanneer dat zo is kunt u beginnen met springen!

 

 

 

Om optimaal te genieten van springkussens is veiligheid zeer belangrijk. Recentelijk is er echter een discussie gaande over de veiligheid van springkussens. Door de berichtgeving lijken Springkussens gevaarlijker te zijn dan vroeger. Wij hebben veel vragen gekregen over of springkussens veilig zijn of niet. Wij begrijpen de zorgen heel goed en leggen graag uit wat Nostalgisch-vermaak doet om de veiligheid van onze springkussens te waarborgen.

 

DISCUSSIE OMTRENT VEILIGHEID VAN SPRINGKUSSENS

De afgelopen tijd is er veel ophef ontstaan over de veiligheid van springkussens. Er gebeuren steeds vaker ongelukken met opblaasbare attracties. RTL Nieuws meldt dat vorig jaar 2200 mensen op de eerste hulp waren beland na een val van een luchtkussen. Een toename van bijna 60% in vergelijking met 2008, toen ging het nog om 1400 mensen. Echter ook de populariteit van springkussens is gegroeid. Het precieze aantal springkussens in omloop is niet bekend echter is er wel een groei van 200 naar 400 verhuurders.

 

WORDEN SPRINGKUSSENS STEEDS GEVAARLIJKER?

Uit de berichten lijkt het dus alsof springkussens steeds gevaarlijker zijn. Ongelukken met springkussens worden echter vaak veroorzaakt worden door het niet naleven van veiligheidsmaatregelen.  Het zijn doorgaans niet de springkussens zelf die het gevaar vormen, maar de manier waarop men ermee omgaat. Zijn de kussens bijvoorbeeld verankerd? Wordt er toezicht gehouden op kinderen die spelen op de springkussens? Door het naleven van veiligheidsregels kun je al een groot deel van de zorgen wegnemen. Maar de eerste veiligheidscheck is of een kussen door een erkende keuringsinstantie is gekeurd en daarmee voorzien van een certificaat.

 

MULTIPLAY SPRINGKUSSEN

Met name het populaire Multiplay springkussen zou gevaarlijk zijn door het ontwerp van het kussen. Multiplay springkussens zijn een type springkussen met extra elementen zoals opblaasbare obstakels, tunnels en glijbaan. Ze komen voor in verschillende vormen, zoals een krokodil, leeuw of olifant. Volgens RTL Nieuws vormen de extra elementen een gevaar omdat daar sneller ongelukken mee gebeuren. De veiligheid van het Multiplay-springkussenmodel wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht. Wij nemen dit nieuws serieus en wachten af op de uitkomst van het onderzoek van NVWA. Echter is dit model wel reeds gekeurd en voorzien van een certificaat. De vraag is dus of de normen die worden gehanteerd scherp genoeg zijn.

 

ZIJN ONZE SPRINGKUSSENS VEILIG?

Nostalgisch-vermaak hecht veel waarde aan het naleven van strenge veiligheidsmaatnormen. Al onze springkussens voldoen aan de Nederlandse veiligheidsvoorschriften. Ieder type kussen die wij verhuren wordt uitgebreid getest en gecontroleerd. Wij verhuren geen springkussens zonder Nederlands certificaat. Wij volgen het nieuws over springkussencertificaten nauwlettend en reageren onmiddellijk bij eventuele wijzigingen.

 

WAT DOET NOSTALGISCH-VERMAAK AAN VEILIGHEID?

Zoals hierboven vermeld, verhuren wij enkel gecertificeerde luchtkussens. Daarnaast zorgen wij ervoor dat haringen standaard mee worden geleverd om het kussen te verankeren. Dat zorgt ervoor dat het kussen optimaal stabiel blijft en niet om kan waaien. Wij geven het advies om te allen tijde toezicht te houden op de springkussens en wij bieden de mogelijkheid om de attracties met begeleiding te huren. Tevens adviseren wij de luchtkussens op een zachte ondergrond te plaatsen. Bovendien benadrukken wij het belang van veiligheid door regelmatig tips en informatie over de veiligheid van springkussens te geven op ons blog.

 

SPRINGKUSSENS HUREN

Wij vragen onze huurders om veiligheid altijd voorop te stellen bij het gebruik van onze springkussens. Wanneer men de veiligheidsregels naleeft, zorgt het gebruik van springkussen voor veel vreugde. Onze ervaring leert dan ook dat springkussens vooral voor plezier zorgen onder onze huurders.

Kort gezegd worden toestellen voor ontspanning en vermaak waarbij mensen door mechanische energie worden bewogen door het warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen beschouwd als attractietoestel.  Denk hier bij aan een bungee trampoline waarbij de elastieken motorisch op spanning worden gezet, een rodeostier, een draaimolen, achtbaan, enz. Bij deze attracties krijgt een attractie verhuurder een uniek RAS nummer.

Deze attractietoestellen dienen afhankelijk van de complexiteit jaarlijks, 2-jaarlijks, of 3 jaarlijks gekeurd te worden door een daarvoor door de minister aangewezen keuringsinstantie (AKI). Bij deze periodieke keuring zal de AKI o.a. controleren of het toestel tevens ooit een ingebruiknamekeuring heeft gehad of een typekeuring.

Wanneer een gemeente vraagt om het aanleveren van een RAS Nummer dienen wij deze aan te leveren.  Mocht het nummer (en dus de keuring op de attractie) verlopen, zijn mag de attractie niet worden ingezet tijdens het evenement.

Wanneer u een evementenvergunning aanvraagt en u een certifcaat of RAS nummer voor de desbetreffende attractie of springkussen nodig heeft kunt u deze uiteraard bij ons aanvragen.

×
×

Winkelmand